Čertík(N)oviny - 27 / 2003

 

Zdravím všetkých priaznivcov biliardu,

cez uplynulý predĺžený víkend sa opäť hral aj biliard – v sobotu sa odohrala kvalifikácia na Finálový deň Majstrovstiev Slovenska, ktorý bude 13.12. v Bratislave v herni Na vŕšku v Lamači a finále potom v Auparku. Hrala sa prvá z klasických hier – hra č.8 – a o prekvapenia nebola núdza. A v pondelok sa dohral jeden z odložených zápasov v Extralige družstiev, ktorý mohol rozhodnúť o majiteľovi bronzovej Extraligovej medaily – a aj rozhodol. Pozrime sa, ako to dopadlo.

 

Sobota 15.11. 2003, Kvalifikácia na finálový deň MSr, Levice, 32 hráčov

V Leviciach sa zišla pomerne dobrá konkurencia, aj keď chýbali obidvaja minuloroční finalisti – Majster Slovenska Milan Klobučník (LAVOS Bratislava) a aj Eugen Sľuka (BK Autodoprava Iliaš Kanianka – služobne dlhodobo v zahraničí). Okrem nich zo špičky chýbali hádam už len dve živé legendy slovenského biliardu – Rado Ratkovič a Zolo Petrovics, obaja mnohonásobní Majstri Slovenska a medailisti z MSr, ktorí však teraz trénujú a hrávajú pomenej. Nasadení tak boli bronzoví medailisti z minuloročných MSr – Čertík ako jednotka (podľa abecedy) a Havier (obaja BK Kanianka) ako dvojka. Obhájiť minuloročný úspech sa im však nepodarilo – Čertík po dvoch výhrach narazil na jedného z najlepších hráčom Jara Polácha z 1. BC Komárno a podľahol mu 5:8, keď mal v priebehu zápasu dosť smoly. Na prehratej strane narazil na ďalšieho hráča 1. BC Komárno Jana Kučeru, ktorý ho po vynikajúcom, takmer bezchybnom výkone zdolal jasne 8:3. Havier vyhral dokonca trikrát (druhý zápas aj so spomínaným Kučerom jasne 8:3), a tak mal k dispozícii hneď dva pokusy na obhajobu medaily – v prvom zápase o postup sa stretol síce s papierovo ľahším súperom, prvoligovým Štefanom Vargom (Saturnus Devils Komárno), ten mal však v sobotu veľký deň a hral ako z partesu – napr. kolo predtým pustil Rybu (ALFA Zvolen) na stôl až za stavu 5:0 – po piatich čistých po sebe! A dobrý výkon zopakoval aj proti Havierovi, ktorého s prehľadom poslal na prehratú stranu po víťazstve 8:4 a získal svoju prvú veľkú medailu. Zaslúžene, pretože hral naozaj výborne. K Havierovi sa do rozhodujúceho zápasu o postup po 4 výhrach v rade prepracoval Jano Kučera, ktorého na prehratú stranu poslal práve Havier. Kučera sa však na prehratej strane neskutočne rozohral - a po Jantoškovi, Čertíkovi a Páczerovi nestačil na neho ani Havier – výsledok 2:8 hovorí za všetko. Ďalším účastníkom finálového dňa sa stal Jaro Polách, ktorý porazil Reného Daubnera (MISTANO Trnava) v zápase, ktorý sa pre neho spočiatku nevyvíjal dobre – Reno viedol 5:3, ale spravil chybu – a odvtedy už nebol na stole. Polách dohral, pridal 4 čisté a postúpil. Posledným do partie je predsa len Daubner, ktorý na prehratej strane porazil ďalšie pozitívne prekvapenie turnaja, Slava Dorobanta z BAJKALu Bratislava. A ešte jedno príjemné prekvapenie sa oddá spomenúť – Mišo Ryba zo Zvolena, mladý hráč, vekom ešte junior, ktorý skončil na výbornom 7. mieste.

Výsledky:

vyhratá strana:

Varga (Saturnus Devils Komárno)

Polách

 

prehratá strana:

Kučera (1. BC Komárno)

Daubner (MISTANO Trnava)

 

Pre fanúšikov BK Autodoprava Ilaiš Kanianka ešte výsledky ich hráčov s krátkym komentárom:

 

Svítok – Valach (MONA Považská Bystrica) 4:8

             - Dorobant M. (?) 5:8 – Tomášovi sa v oboch zápasoch nedarilo

             25.–32. miesto

 

Pikna – Lorinc (Saturnus Devils Komárno) 2:8

-    Breda (?) 8:5

-    Veis (Sebechleby) 2:8

17.-24. miesto

 

Jantoška – Thoan (Zvolen) 4:8

-       Šeminský P. (?) 8:5

-       Lorinc 8:4

-       Kučera 6:8 (Jojo prehrával už 3:7, ale nakoniec to bol on, kto na prehratej strane najviac potrápil neskoršieho medailistu)

13.-16. miesto

 

Čertík – Wagay (Nitra) 8:2 (po pomalšom začiatku sa Čertík rozohral a predviedol niekoľko čistých hier a s prehľadom zvíťazil)

-  Duban (MISTANO Trnava) 8:5 (aj tu Čertík nezachytil úvod, čo dobre hrajúci Duban využil na získanie náskoku 4:1. Potom však Čertík spresnil hru a zápas otočil)

-  Polách 5:8 (v už spomínanom zápase mal Čertík smolu najmä v troch hrách, ktoré prehral, ale mohol ich vyhrať – dvakrát sa zašil na poslednú farebnú a raz mu pri získavaní pozície a rozbíjaní zavadzajúcich gúľ nevypočítateľne od dvoch farebných spadla biela. Inak to bol obojstranne vyrovnaný a pekný zápas.)

-  Kučera 3:8 (Kučera hral vynikajúco, takmer nechybil – Čertík vyhral len tie 3 hry, v ktorých neurobil žiadnu chybu – a dostal sa k nim len keď Kučerovi nespadlo z roztrelu...)

9.-12. miesto

 

Havier – Legerský (BK Penguins Ružomberok) 8:6 (tak toto bol maratón–hralo sa hádam aj keď sa už na iných stoloch hrali zápasy 3. kola)              

-   Kučera 8:3 (tak tento zápas hral úplne „iný“ Kučera, ako ten neskôr z prehratej strany)

-   Vavro (K&M Trenčín) 8:3

-   Varga 4:8

-   Kučera 2:8

5.-6. miesto

               

 

Extraliga družstiev, pondelok 17.11.03, dohrávka 8. kola

 

BK Autodoprava Iliaš Kanianka – LAVOS Bratislava 3:6

 

hra č.8

Havier – O. Struhár 6:8

Jantoška – S. Struhár 5:8

Čertík – Klobučník 3:8

 

hra č.9

Havier – S. Struhár 11:7

Jantoška – Klobučník 2:11

Čertík – O. Struhár 11:5

 

hra č. 14/1

Havier – Klobučník 89:100

Jantoška – O. Struhár 78:100

Čertík – S. Struhár 100:40

 

Komentár :

V zápase išlo o veľa – o bronzovú Extraligovú medialu, lepšie povedané o získanie lepšej východiskovej pozície na jej získanie. Hostia z Bratislavy urobili rozhodujúci krok k víťazstvu hneď v hre č.8, aj keď začiatok zápasov tomu veľmi nenasvedčoval. Roman Havier s Oliverom Struhárom výborne začal a viedol už 5:2, nakoniec však prehral 6:8 – v poslednej hre mu pri nahrávke z poslednej farebnej na čiernu spadla biela guľa, a v tej chvíli rozbehnutý a výborne hrajúci Oliver nemal problém vyčistiť otvorený stôl. Aj v druhom zápase začal lepšie domáci hráč – za dlhodobo služobne vzdialeného Eugena Sľuku zaskakujúci Jozef Jantoška z kanianskej rezervy vyhrával so Stanom Struhárom 4:2. Postupne však robil čím ďalej tým viac chýb a nakoniec zápas prehral. V poslednom zápase v hre č.8 začal lepšie Klobučník, keď využíval zbytočné chyby Romana Čertíka a ujal sa vedenia 3:0. Potom  však porobil pár zbytočných chýb aj on, v piatej hre napríklad schoval farebnou guľou čiernu a keď Čertík následne čistou hrou vyrovnal na 3:3, vyzeralo to, že zápas by mohol byť ešte dramatický. To však Klobučník nepripustil – v siedmej hre Čertíkovi nespadlo nič z rozstrelu a odvtedy bol do konca zápasu na stole len raz – keď za stavu 6:3 nepadlo Klobučníkovi nič z rozstrelu. Čertík však nedohral, Klobučník však áno a následnou čistou hrou ukončil zápas. V hrách č. 9 domácim hráčom predsa len svitla aká taká nádej, keď dve z nich vyhrali. Havier sa potrápil so Stanom Struhárom, od stavu 6:6 mu však vyšla koncovka, a Čertík napriek slabému začiatku s Oliverom Struhárom – kopec chýb a priebžný stav 1:3 – po zlepšenej hre zápas otočil a vyhral. Jantoška však nemal s Klobučníkom ani najmenšiu šancu – potom ako sa Klobučník ujal vedenia 2:0 síce dokázal vyrovnať na 2:2, ale to bolo jeho posledné slovo v tomto zápase. A tak domáci, ak chceli pomýšlať na výhru a šancu na bronzové medaily, musel vyhrať všetky tri hry č. 14/1. To sa im však nepodarilo – Jantoška prehral s Oliverom Struhárom, keď celý zápas len doťahoval náskok súpera, Havier tiež doťahoval Klobučníka a dotiahol až na 89:94 – vtedy mu však vyklepalo ťažkú guľu a Klobučník nemal problém na otvorenom stole potrebných 6 gulí dohrať. V poslednom zápase vyhral s prehľadom hrajúci Čertík so Stanom Struhárom, to však už stačilo len na skorigovanie stavu. LAVOS Bratislava tak získal nielen víťazstvo v tomto zápase, ale aj bronzové medialy v tomto ročníku Extraligy – kanianski hráči ich síce ešte stále môžu teoreticky bodovo dobehnúť, avšak pri rovnosti bodov rozhodujú najprv vzájomné zápasy – a tie oba vyhrali hráči LAVOSu. Nezostáva nám teda nič iné, ako súperovi k medaile zablahoželať!

 

Ďalší program :

Najbližší víkend je opäť biliardovo bohatý - v sobotu 22.11. je na programe  10., záverečné kolo Extraligy družstiev, BK Autodoprava Iliaš Kanianka nastúpi doma o 13:00 proti 1. BC Komárno v zápase, v ktorom pôjde o veľa hlavne hosťujúcemu družstvu – ak vyhrá má titul, ak prehrá, tak skončí druhé, hrať sa bude aj 13. kolo 1. ligy družstiev – BK Autodoprava Iliaš „B“ privíta tiež doma, ale o 9:00 Saturnus Devils Komárno. No a v nedeľu 23.11. je na programe 11. kolo ALFA pohára.

O týždeň neskôr by sa mal v sobotu 29.11. dohrávať zápas 9. kola Extraligy medzi K&M Trenčín a BK Autodoprava Iliaš Kanianka a v nedeľu je na programe predposledné, 9. kolo Kanianskych biliardových hier. Ako vždy o 10:00.

 

S pozdravom,

Roman ČERTÍK

predseda BK Kanianka